Monday, August 10, 2009

Bockmattli ja Rätikon uudelleen

Bockmattli ja Rätikon uudelleen

Kiipeily Itä-Sveitsin kalkkikallioilla on tänä kesänä ollut kiehtova teema ja elokuun alkupäivinä avautui taas muutaman päivän ikkuna käydä harrastamassa. Tällä kertaa olin matkassa ranskalaisen Xavier Tranchantin kanssa.

Perjantai

Ensimmäinen pysähdys matkalla oli Bockmattli Kanton Schwyzissä. Xavin kanssa kiivettiin Grosse Bockmattliturmin pohjoisseinältä reitti ”Dreimal Kurz Gelacht”. Seinä oli samainen jolla pari viikkoa aiemmin Erik Langen Kanssa kiipesin naapurireitin Freetripin.

Olosuhteetkin tuntuivat kalliota lähestyttäessä olevan samat, sillä tienoo oli märkä ja kamat kastuivat ennen reitille pääsyä sen mukaisesti. Kallio sitävastoin oli kuivempi kuin edellisellä kerralla.


Reitin ensimmäiset köydempituudet sujuivat nihkeästi. Kivi oli vähän haperoa ja kiipeily hieman outoa. Upea kolmas kp pelasti kuitenkin kaiken. 35m ilmavalla laatalla ja juuri sopvan vaikeaa kiipeilyä.

Siitä eteenpäin kiipeily olikin hyvää ja reitistä jäi mieleen siis hyvä maku.

Matkamme jatkui kohti Rätikonin seiniä ja iltasella poimimme Kueblisin rautatieasemalta reissuun mukaan tulleen Helena Schneebergin. Yön vietimme Partnunin laaksossa mihin parkkeerasimme automme.

Lauantai

Päivän ohjelmassa oli plaisir tyyppistä kiipeilyä muutaman kp:n reiteilla. Vietimmekin mukavan ja aurinkoisen päivän kiiveten Gruenwändli nimisellä kalliolla.

Päivä sai vielä arvoisensa päätöksen, kun leiriydyimme Partnunin lammen rannalla.

Sunnuntai

Aamulla ripotteli kuurollisen vettä ja pitkille reiteille ei oikein ollut asiaa. Xavin kanssa onnistuimme aamusella kuitenkin kiipeämään vielä kaksi reittiä Sulzfluhn läntisellä eteläseinällä ennen kuin alkoi sataa oikein kunnolla. Reisteistä toinen 4kp:n engelstaub oli todella komea päätös nappiin menneelle viikonlopulle.

28 köyden pituutta taisi olla koko saldo tällä erää.









No comments: