Saturday, August 27, 2011

Chamonix update #3 - Sadetta, harjateita ja tiukkaa työaikataulua

Kiipeilyjöitä Midi-Plan traverisilla

Tämän oppaan työrupeama jatkuu Nixulan suunnalla vaikka ennenvanhaan kesäkauden lopettanut Fete des Guides oli pariviikkoa sitten. Työtahti on jopa haitannut harrastuksia, kun viime aikoina ei olekaan juuri omaan laskuun vuorilla ehtinyt heilua. Toisaalta Alppien säätilatkaan eivät ole useasti olleen kovinkaan suotuisia. Sateita on riittänyt ja jossain vaiheessa oli lunta niin paljon jäätiköllä että tuli mieleen suksivehkeiden esiin kaivaminen. Pari tyyppiä näinkin jotka kävivät Blancilla suksin tuossa elokuun alussa.

Toissa viikonloppuna pistettiin tämä aspirantti koetukseen, kun jouduin opastamaan Mont Blancin ja Gran Paradison perättäisinä päivinä. Perjantaina noustiin Gouterin majalta Blancin toppiin ja ylitettiin massiivi Aguille du Midille. Lauantaina aamukahdeksalta tapasin seuraavat asiakkaat Vittorio Emmanuele majalla takanani 800 nousumetrin aamuverryttely. Siitä vielä 1400 metriä korkeammalla sijaitsevaan toppiin ja illaksi takaisin hutille.

Tietysti tällä työtahdilla ei vain ja ainoastaan väsy vaan oppii myös paljon uutta. Jonkun verran mulle uusia huippuja kuten juuri tuo Gran Paradiso tai vaikkapa Aguille du Rocheford, jonkä kävin sen klassikkoharjannetta pitkin tällä viikolla. Harjanteiden vieminen onkin ollut toinen teema viimeisinä aikoina. Blancin massiivin ilmavat lumi ja kallioharjanteet ovatkin opastamisen herkkupaloja. Eteneminen on vaihtelevaa ja tunnelma huikeaa.

Opastamassa

Cosmiques harjanteen ensimmäinen kalliopiikki

Helena Schneeberg kiipeää Cosmiques harjanteen viimeisiä metrejä


No comments: