Saturday, July 16, 2011

Chamonix update #1

Aguille de Bionnassay iltavalossa

Aspirantti-oppaan kesätyö vei minut reilu noin kuukausi sitten Chamonixiin. Mont Blancin ja muiden klassikoiden opastamisen lisäksi olen ehtinyt touhuilla tuolla vuorilla ihan kivasti myös vapaa-aikana.

Chamonix on siitä mukava paikka, että ylävuoristoon sekä kallioille pääsee kätevästi hisseillä ja korkealaatuisia reittejä on mieletön määrä.

Kalliota olen ehtinyt kiipeämään lähinnä Aguilles Rougesin gneissiseinillä. Kivilaji on mukavan vaihtelevaa kiivetä. Tosin gneissiä on usein vaikea varmistaa ilman kiinteitä varmistuksia (pitoneita tai porahkoja) ja joillakin klassisilla reiteillä on hakoja kovin harvakseltaan.
Salovaaran Mikan kanssa saimme todeta tämän, kun kiipesimme Aguille Pouchen länsiseinällä 450m pitkän reitin, jolla varmistukset ja greidi olivat, suunnilleen kivikaudelta. Hyvä linja, mutta liidatessa piti tietää mitä oli tekemässä.

Aguilles Rougelta lötyy myös toisenlaisia reittejä kuten Poeme a Lou, jonka sivalsimme myöskin Mikan kanssa. Tasaisen vaativa reitti tarjosi nättejä muuveja alusta loppuun asti ja porahakavarmistus oli riittävää.

Mika Aguille Pouchen seinällä

Mika kiipeää Ag. Pouschen gneissifleikillä

Mika venyttää Poeme a Lou reitillä Breventillä

Juho varmistaa Mikaa Breventin ilmavalla seinällä (kuva Pablo Pontoriero)

UIAGM kurssikolleega Pablo Pontoriero näyttää miten 6c kiivetään mallikkaasti Breventillä




No comments: